Værd at vide om et topstykke

Præcis som der findes flere forskellige typer cylindre, findes der tilsvarende forskellige typer topstykker. Inden for topstykker skelnes der mellem to overordnede varianter:

Et højkomprimeret topstykke
Et lavkomprimeret (lovligt) topstykke

Et højkomprimeret topstykke adskiller sig fra et lovligt topstykke ved at have et mindre forbrændingskammer. Lovligt betyder i denne sammenhæng et 1HK topstykke, som har et kompressionsforhold på ca. 7:1. Et højkomprimeret topstykke har typisk et kompressionsforhold på 11:1 eller højere og yder derfor mere end et lavkomprimeret.

Uanset om du har et lovligt eller højkomprimeret topstykke, kan topstykket køles på én af tre måder:

1. Blæserkølet
2. Fartvindskølet
3. Vandkølet

De tre kølingsprincipper

 

Blæserkølet: Et blæserkølet topstykke, også kendt som tvangskølet topstykke, bruger et separat blæsersystem til at tvinge kølig luft hen over de varmeproducerende dele. Blæseren er normalt monteret på svinghjulet eller er, som det er tilfældet med f.eks. en Vespa/Piaggio Ciao, en integreret del af svinghjulet. Denne metode er mere aktiv, da blæseren konstant leverer kølig luft uanset knallertens hastighed. Dette muliggør en mere konstant køling, selv når knallerten står stille eller kører langsomt.

 

 

Fartvindskølet: Et fartvindskølet topstykke udnytter den naturlige luftstrøm, der genereres, når knallerten er i bevægelse. Det betyder, at kølevirkningen kun opstår, når knallerten er i gang og genererer fartvind. Luftstrømmen skaber en naturlig afkøling af topstykket og cylinderen ved at lede kølevinden over de varmeproducerende områder. 

 

 

Vandkølet: Når en knallertmotor er vandkølet, bliver både cylinderen og topstykket typisk kølet ved hjælp af vand i et lukket kølersystem. Dette er især vigtigt i kraftigere knallertmotorer, hvor det er afgørende at opretholde en lav og stabil driftstemperatur for optimal ydeevne og holdbarhed. Vandkølede knallertmotorer er ikke så udbredte blandt klassiske knallerter, da vandkøling ofte er forbundet med større ydelse og bruges mere i moderne motorer.

 

Sådan monterer du et topstykke

Når du monterer topstykket på din cylinder, uanset om det er nyt eller brugt, er det vigtigt at sikre dig, at alle flader er rene og fri for snavs. Sørg altid for at montere en ny pakning. Normalt bruger man 3-4 stålstøtter (pindbolte, cylinderstøtter) til at fastgøre cylinderen og topstykket på en knallertmotor. Disse støtter findes i forskellige længder og tykkelser, typisk i 6, 7 eller 8 mm.

Det er meget vigtigt, at påspændingen af de 4 møtrikker (og husk at bruge skiver under) sker krydsvis, lidt ad gangen, og afsluttes med tilspænding til det korrekte moment.

Hvis du ikke har eller ikke kan finde det korrekte påspændingsmoment for dine cylinderstøtter, er her en generel tommelfingerregel, som du ikke kan gå helt galt med:

6 mm cylinderstøtter spændes med 9 Nm
7 mm cylinderstøtter spændes med 11 Nm
8 mm cylinderstøtter spændes med 13 Nm

 

Del: