Værd at vide om en udstødning

En knallertmotor har naturligvis altid en udstødning.

Udstødningen kan have mange forskellige størrelser og udformninger, men fælles for alle udstødninger på en totakt knallertmotor er, at den har 2 opgaver.

1. Dels skal den naturligvis dæmpe lyden fra motoren, som uden ville være temmelig høj.

2. Og dels skaber udstødningen et vist modtryk, som er nødvendigt for at en totaktsmotor skal fungere optimalt

Originale udstødninger til klassiske knallerter er efterhånden meget svære at finde. Derfor har vi hos Mopedspeed, valgt at tilbyde et udvalg af reproduktioner.

Disse kan være reproduktioner, som er nøje kopier af de originale udstødninger, eller de kan være udstødninger med forbedret ydelse, anderledes design, anvendelse af andre materialer osv.

Vi lagerfører en lang række udstødninger for klassiske knallerter til både standard og trimmet brug.

Én ting du skal huske på når du køber udstødning til din knallert er, at man som regel får hvad man betaler for. Forstået på den måde, at reproduktioner af udstødninger foregår overalt i verden, og der kan være stor forskel på kvalitet og pasform på en udstødning fremstillet i Kina, og en udstødning fremstillet på en anerkendt udstødningsfabrik i Portugal.

Mopedspeed prøver altid at lagerføre den bedst mulige kvalitet til din knallert. Hvis der er problemer med pasform el.lign., vil du kunne læse det i produktbeskrivelsen under det pågældende produkt, og du vil også opleve at produktet er prissat herefter.

 

Her viser vi lige lidt forskellige typer af udstødninger – med lidt forklaringer:

En komplet udstødning til en Puch Monza.

 

Dette er en præcis reproduktion af den originale og fremstillet i Taiwan.

Det borger for god pasform og god chrome kvalitet.

100% originalt look.

 
   

Et 32mm forrør til en Puch Monza.

 

Forrøret anvendes fortrinsvis ved trimmede motorer, og naturligvis sammen med en 32mm lyddæmper.

 
   

Her vist, som et eksempel, en universal Fuego Racing lyddæmper i 32mm, som ville kunne bruges til det ovenfor viste 32mm forrør.

 

Ved universale lyddæmpere, skal man ofte selv lave ophæng til selve lyddæmperen.

 
   

Her ser du en lyddæmper, som Mopedspeed selv får fremstillet i Taiwan.

Den er til en Suzuki FZ50, som hen ad vejen altid får problemer med optrækket, da udstødningen soder til. Den originale udstødning kan ikke skilles ad og afsodes, så det er et kendt problem.

Her har vi lavet en komplet udstødning med større gennemgang og udgang, for bedre ydelse og længere levetid.

 
   

Mopedspeed lagerfører også udstødninger fra en lang række mærkefabrikanter.

Her vist en Estoril ”knæk” udstødning fra den spanske producent Tecno. Udstødningen er en 28mm performance udstødning for let til medium trimmede motorer. Med den ekstra lyddæmper monteret, larmer den ikke ret meget.

 
   

 

Og sidst som illustration, en komplet Race udstødning til en Aprilia RS50 fra italienske Malossi.

 

 

Sådan vedligeholder du din udstødning

En udstødning på en totakt motor skal altid afsodes med jævne mellemrum.

Tager du f.eks. en instruktionsbog til en Puch fra 70´erne, vil du se, at det anbefales, at afsode topstykke, stempel og udstødning for hver 1000 kørte km. Det var naturligvis med datidens totaktsolier, som primært var mineralske, og de billige var slemme til at afsætte sod. De moderne totaktsolier er ikke så slemme til at afsætte sod, men det er alligevel noget du skal være opmærksom på.

Skil udstødningen ad, så meget som muligt, og brug stålbørste el.lign. til at fjerne al belægning. Der er selvfølgelig bøjninger osv. hvor du ikke kan komme til – men der findes faktisk små runde stålbørster til dette job. Ellers er en opvarmning med f.eks. en ukrudtsbrænder rigtig godt. Varm bøjningen op og slå derefter forsigtigt på bøjningen med et stykke træ el.lign., og aflejringerne vil løsne sig.

Udstødningssystemet på en knallert består af et forrør og en lyddæmper. På nogle modeller er disse to dele integreret i én samlet enhed, mens andre modeller har et udstødning med separat forrør og lyddæmper, som gør det muligt at udskifte eller opgradere de enkelte dele efter behov.

Forrøret på en udstødning kan variere i størrelsen fra 32mm og helt ned til 16mm. Forrøret på en standard udstødning til en Puch Maxi er f.eks. 22mm. 

Når vi taler om størrelsen på et forrør, referer målet altid til forrørets udvendige diameter. På de udstødninger, som har et løst forrør, der kan udskiftes, spiller forrørets diameter og længde en rolle i forhold til både trækkraft og topfart på din knallert. Hvor et kort forrør vil bidrage med høje omdrejninger og høj topfart, vil et langt forrør give dig mere trækkraft, men begrænset topfart. 

Udstødningen kan have mange forskellige størrelser og udformninger, men fælles for alle udstødninger på en totakts knallertmotor er, at den har to primære opgaver:

1. Lyddæmpning: Udstødningen dæmper lyden fra motoren, som ellers ville være temmelig høj, og gør kørslen mere behagelig for både dig og omgivelserne
2. Modtryk: For totaktsmotorer er det nødvendigt med et korrekt modtryk, så motoren kan yde optimalt

De originale udstødninger til klassiske knallerter er efterhånden meget svære at finde. Derfor tilbyder vi hos Mopedspeed et stort udvalg af reproduktioner. Dette kan være reproduktioner, som er nøje kopier af de originale udstødninger, eller det kan være udstødninger med forbedret ydelse eller anderledes design. Vi tilbyder en lang række udstødninger til klassiske knallerter til både standard- og trimmet brug.

Én ting, du skal huske på, når du køber en udstødning til din knallert, er, at man som regel får, hvad man betaler for. Forstået på den måde, at reproduktion af udstødninger foregår overalt i verden, og der kan være stor forskel på kvalitet og pasform mellem en udstødning fremstillet i Kina og en udstødning fremstillet på en anerkendt udstødningsfabrik i Portugal.

 

 

Monteringstip til udstødning

Når du monterer en ny udstødning på din knallert, er det vigtigt at tage sig tid til at gøre det korrekt. Her deler vi lidt monteringstips til en vellykket montering.

Ved montering af en ny udstødning anbefaler vi altid, at du udskifter den gamle udstødningspakning med en ny. En frisk ny pakning sikrer en tæt samling mellem cylinder og forrør, hvilket både forhindrer utætheder og sikrer optimal ydeevne. Det er en lille investering, der kan spare dig for besvær med lækager og tab af motorkraft senere. 

Start med at skrue alle bolte løst på
Inden du fastspænder udstødningen, er det altid en god idé at starte med at skrue alle boltene løst på. Dette gør det lettere at justere og sikre, at udstødningen sidder korrekt uden at skabe unødigt spænd i ophæng eller samlinger.

Tjek for spænd i udstødningen
Det er afgørende at kontrollere, at udstødningen eller dens ophæng ikke sidder i spænd. Hvis udstødningen sidder i spænd, kan der være behov for at justere eller tilpasse udstødningens beslag eller ophæng, ellers risikerer du, at udstødningen på et tidspunkt knækker i en af sine samlinger. 

Efterspænding af lyddæmperindsatsen
For alle udstødninger med løs lyddæmperindsats, anbefaler vi, at du efterspænder møtrikken efter udstødningen har været varm og kørt ganske kort. Dette trin er vigtigt, da varme og vibrationer kan få møtrikken til at løsne og kan resultere i, at lyddæmperinsatsen rasler løs og falder ud. 

For at undgå, at møtrikken på lyddæmperindsatsen rasler løs under kørsel, kan du med fordel vælge at montere en kontramøtrik. En kontramøtrik sikrer, at møtrikken forbliver fastspændt, selv ved kraftige vibrationer eller længere tids kørsel.  

Afsluttende kontrol
Når udstødningen er monteret og efterspændt, bør du foretage en sidste kontrol. Tjek, at alle bolte og møtrikker er korrekt spændt, og at der ikke er utætheder i samlingerne. Kør en kort testtur og lyt efter unormale lyde, som kan indikere løse dele.

Sådan vedligeholder du din udstødning

Ligesom det gælder mange andre reservedele på din knallert, så er regelmæssig vedligeholdelse af din udstødning afgørende for at forlænge dens levetid og sikre optimal ydeevne.

Undgå misfarvninger og opløsning af krom/maling

Udstødningen på en knallert bliver udsat for meget høje temperaturer, hvilket kan påvirke dens udseende over tid. På sorte udstødninger kan malingen begynde at opløses, mens krom- og blanke rør ofte bliver misfarvede. Disse problemer opstår typisk som følge af fejlindstillinger i motoren, for eksempel forkert indstillet tænding eller brug af for lille dyse i karburatoren. 

Det er derfor vigtigt at sikre, at motorens indstillinger er korrekte, for at minimere risikoen for misfarvninger på udstødningssystemets overflade. 

 

Undgå rust på din kromudstødning

Kromudstødninger er populære på knallerter på grund af deres flotte, blanke finish — men for at bevare deres udseende, kræver de lidt ekstra opmærksomhed. 

Et af de vigtigste trin i plejen af kromudstødninger er at sikre, at de holdes tørre, især efter kontakt med vand fra regnvejr eller vask. Fugt, der bliver siddende på krom, kan føre til rustdannelse, især i miljøer med høj luftfugtighed eller salt, som det ses efter kørsel på saltede vinterveje.

For at undgå dette bør du tørre udstødningen grundigt af med en blød klud eller et håndklæde, hver gang den bliver våd. På den måde beskytter du den krombelagte overflade og forlænger udstødningens levetid. Det er en lille indsats, der gør en stor forskel. 

Kvaliteten af kromen på din udstødning, har selvfølgelig også noget at sige. Krombelægningen på billigere udstødninger er nemlig ofte tyndere og mindre modstandsdygtig, hvilket gør dem ekstra udsatte for rustpletter. 

 

Vedligehold din udstødning med jævnlig afsodning 

En udstødning på en totaktsmotor skal afsodes med jævne mellemrum for at opretholde optimal ydeevne. Hvis du f.eks. kigger i en instruktionsbog fra en Puch-knallert fra 1970’erne, vil du finde en anbefaling om at afsode topstykke, stempel og udstødning hver 1.000 kørte kilometer. Dette skyldtes primært datidens mineralske totaktsolier, hvor særligt de billige var tilbøjelige til at afsætte sod. Nutidens moderne totaktsolier er langt mindre tilbøjelige til at efterlade sod, men derfor er det stadig vigtigt at være opmærksom på opbygning af sod i din udstødning.

Ikke alle udstødninger kan skilles ad og afsodes, og i nogle tilfælde kan prisen på en ny udstødning være så lav, at det er værd at overveje, om det er besværet værd at bruge tid og energi på at afsode den gamle. Det er en overvejelse, du bør gøre op med dig selv, når du ser på tilstanden af din nuværende udstødning.

Hvis din udstødning kan skilles ad, og du vurderer, at der stadig er mange gode kilometer tilbage med den, kan du selv afsode den. Start med at adskille udstødningen så meget som muligt. Brug en stålbørste eller lignende værktøj til at fjerne al sod og belægninger. Der vil dog være områder som bøjninger og steder, hvor det er svært at komme til, men der findes små runde stålbørster, som er ideelle til at nå de svære steder. Hvis du ikke kan få alt af med en børste, kan du også opvarme udstødningen med f.eks. en ukrudtsbrænder. Når udstødningen er varm, kan du forsigtigt banke på bøjningerne med et stykke træ eller et andet egnet redskab – dette vil hjælpe med at løsne aflejringerne, som kan fjernes lettere.

 

Vi håber, at du kunne bruge vores tips - og ønsker dig god fornøjelse med din nye udstødning! 

Del: