Værd at vide om styrthjelme

De generelle lovkrav om brug af styrthjelm

I Danmark har det siden år 1977 været påbudt at anvende en styrthjelm i forbindelse med kørsel på et tohjulet køretøj. Dette gælder også motorcykler med sidevogn og knallerter.

Styrthjelmen skal være godkendt efter ECE-regulativ eller efter regulativer fra dansk, finsk, eller svensk standard.

Det har førhen været muligt at få en dispensation og dermed blive fritaget fra pligten til at køre med styrthjelm. Men 1. januar 2019 ændrede færdselsstyrelsen bekendtgørelsen, på baggrund af et ønske fra regeringen, således at du ikke længere kan fritages for at bære en styrthjelm, hverken med en lægeerklæring eller lignende attester fra lægen. Alle skal, uden undtagelse, bære en styrthjelm i trafikken.

Ifølge § 81 stk. 4, er det dog ikke et krav at bære styrthjelm under kørsel på parkeringspladser, servicestationer, værkstedsområder eller lignende forhold.

Når du har fået en ny styrthjelm, må du ikke male, sætte refleksmateriale eller anden udsmykning på den. Du må heller ikke sætte ekstra udstyr, så som pilot briller, eller lignende fast på hjelmen, hvis ikke den er testet og godkendt med det.

 

Hvad er ECE-regulativ?

ECE-regulativet er en minimumsstandard, som en styrthjelm skal opfylde for at være godkendt til at køre med, på de danske veje.

Lever din hjelm op til minimumsstandarden, vil der være syet et godkendelsesmærkat fast på den.

 

 

Sådan vælger du den rigtige hjelm


En dyr styrthjelm er ikke nødvendigvis bedre end en billig. Det vigtigste er, at størrelsen og pasformen på hjelmen passer til dig.

 

Find den rigtige hjelmtype 

Der findes forskellige typer af hjelme. Der skelnes typisk mellem disse tre typer: Fullface, flip-up og pilot hjelme. Vi forhandler indtil videre kun pilothjelme i vores sortiment.  

Pilothjelme er kendetegnet ved, at de ikke er lukket omkring kæbepartiet, som de to førstnævnte hjelme er.

Pilothjelmen kaldes også for ”jet hjelm” og et stilsikkert valg til dig, som kører på en veteran knallert. På trods af, at pilothjelmen er mindre beskyttende en de såkaldte fullfacehjelme, har de moderne pilothjelme et ret højt sikkerhedsniveau. 

 

Find den rigtige størrelse

Inden du bestiller, anbefaler vi, at du måler dit hoved med et målebånd for at finde den korrekte størrelse. Placér den ene ende af målebåndet midt på panden og mål hele vejen rundt om hovedet. Målebåndet skal ramme ca. en centimer over dine ører. Hvis du eksempelvis måler ca. 59 cm rundt om hovedet, skal du se efter en hjelm i størrelse 59-60, som er en størrelse large i hjelmstørrelser.

Hjelmstørrelserne ser således ud:

49/50 cm = XXXS
51/52 cm = XXS
53/54 cm = XS
55/56 cm = S
57/58 cm = M
59/60 cm = L
61/62 cm = XL
63/64 cm = XXL

 

Eftertjek når du har modtaget hjelmen 

Du kan selvfølgelig ikke være 110 procent sikker på, at hjelmen passer lige i øjet, selvom du eftersigende har bestilt den korrekte størrelse. Derfor er det vigtigt, at du prøver hjelmen på og mærker efter, om den sidder, som den skal.

Hjelmen skal sidde godt fast på hovedet, men naturligvis uden at sidde så stramt, at den f.eks. efterlader mærker i panden.

Start med at stramme hageremmen, så den sidder fast men naturligvis ikke strammer ubehageligt. Når den er strammet korrekt til, bør du kunne stikke to fingre inde under remmen. Husk altid at spænd hageremmen inden kørsel, da hjelmen ellers let kan falde af ved et uheld, og så er der altså ikke meget idé i at tage den på i første omgang.

Du kan teste pasformen på hjelmen ved holde holdet ligeud og forsøge at dreje hjelmen rundt på hovedet. Her skal den ideelle hjelm sidde fast på hovedet og må ikke kunne vrides betydeligt.

Forsøg at krænge hjelmen af, ved at løfte i bagkanten – og derefter i forkanten. Den må ikke kunne flyttes så meget på hovedet, at den risikerer at falde af ved et sammenstød eller styrt.

Hvis du kan udføre ovenstående tests uden problemer, så har du fået fat i den helt rigtige hjelm.

 

Vedligeholdelse af din styrthjelm

Pas på med at tabe din hjelm. Det kan forringe hjelmens evne til at beskytte dit hoved, hvis du taber hjelmen, også selvom den ikke har taget synligt skade.

Brug rent vand og en mild sæbe, når du skal rengøre din hjelm. Skrappe rengøringsmidler kan risikere at efterlade mærker på hjelmen.

 

Hvor tit skal en styrthjelm udskiftes?

De fleste producenter anbefaler, du udskifter din hjelm hvert 5. år.

Hvis hjelmen har været udsat for et styrt eller et hårdt slag, anbefales det, at den udskiftes med det samme. De fleste hjelme er kun designet til at kunne klare ét hårdt slag, herefter mister hjelmen faktisk en stor del af sin evne til at kunne absorbere slag. 

 

Del: